Препораки за постари лица за време на топлотен бран

Лицата на возраст од 65 години и постари лица се изложени на зголемен ризик од болести поврзани со топлина и им е потребна посебна грижа во топло време.Фактори на ризик вклучуваат живеење сам/а, хронични медицински проблеми и одредени лекови.Се препорачува да се преземат чекори за да се спречи топлинскиот стрес во деновите кога се предвидува дека температурата ќе се искачи над 30 ° C или повеќе.[1] Фактори кои го зголемуваат ризикот од топлотен стрес кај постарите лица вклучуваат: Проблеми со само-грижа – некои постари лица се изнемоштени или имаат намалена подвижност или ментална болест.Овие фактори го отежнуваат лицето да води соодветна грижа при топло време.Живеење сам – нема кој да се грижи за лицето ако лицето ги игнорира симптомите.Физички промени – стареењето на телото не се справува со ненадејни стресови толку брзо како помладо тело. На пример, во топлите денови, постарите лица не произведуваат пот за да го оладат телото толку ефикасно како помладите.Хронични медицински проблеми – постарите лица имаат поголема веројатност да имаат хронични медицински проблеми. Одредени услови го прават телото поранливо на топлинскиот стрес.Лекови – постарите лица со хронични медицински проблеми обично земаат лекови редовно. Некои лекови можат да ја попречат способноста на организмот да ја регулира температурата.Бубрежни проблеми – оние кои земаат лекови за проблеми со бубрезите, треба да разговараат со својот лекар пред да ја зголемат количината на течност што ја пијат[2]. За време на...

Read More